Výhody suplementácie omega-3 pre športovcov

omega3_2 (1)

Omega 3 mastné kyseliny patria medzi esenciálne mastné kyseliny, čo znamená, že sú nevyhnutné pre zdravie človeka, ale telo si ich nevie samo vyrobiť. Preto je dôležité získať ich prostredníctvom stravy alebo doplnkov. Sú známe svojimi protizápalovými vlastnosťami a prínosmi pre srdce a mozog.

Hlavné typy Omega 3 mastných kyselín:

  1. EPA (eikozapentaénová kyselina): EPA je dôležitá pre zdravie srdca, má protizápalové účinky a môže prispievať k lepšej nálade.

  2. DHA (dokozahexaénová kyselina): DHA je kľúčová pre rozvoj mozgu a očí, podporuje kognitívne funkcie a je dôležitá pre tehotné a dojčiace ženy, pretože prispieva k vývoju mozgu u plodu a dojčiat.

  3. ALA (alfa-linolénová kyselina): ALA je rastlinná forma Omega 3, ktorá sa nachádza v niektorých semienkach a orechoch. Telo ju môže v obmedzenej miere prevádzať na EPA a DHA, ale tento proces je neefektívny, takže priamy príjem EPA a DHA je preferovaný.

Prirodzené zdroje Omega 3 mastných kyselín:

  • Ryby a morské plody: Sú najbohatším zdrojom EPA a DHA. Najmä tučné ryby ako losos, makrela, sardinky, ančovičky a treska sú vynikajúcimi zdrojmi týchto kyselín.
  • Rastlinné oleje: Napríklad ľanový olej, repkový olej a chia olej sú dobrými zdrojmi ALA.
  • Orechy a semienka: Vlašské orechy, chia semienka a ľanové semienka sú výbornými zdrojmi ALA.
  • Listová zelenina: Niektoré druhy ako špenát a rukola obsahujú menšie množstvá ALA.

 

Význam Omega 3 pre športovcov

Omega 3 mastné kyseliny majú pre športovcov zásadný význam z viacerých dôvodov, keďže podporujú nielen ich celkové zdravie, ale aj športovú výkonnosť. Tu sú kľúčové aspekty, v ktorých Omega 3 mastné kyseliny prispievajú k životu aktívnych jedincov:

  1. Zlepšenie srdcovocievneho zdravia: Omega 3 mastné kyseliny majú prospešné účinky na zdravie srdca, vrátane zníženia krvného tlaku, zlepšenia hladín lipidov v krvi a zníženia rizika arytmií. Pre športovcov to znamená lepšiu cirkuláciu krvi a efektívnejší transport kyslíka a živín do svalov, čo je kritické pre výkon a vytrvalosť. (1.)

  2. Protizápalové účinky: Intenzívny tréning môže viesť k mikrotraumám svalov a zápalu, čo je prirodzená súčasť procesu zotavenia a rastu svalov. Omega 3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať zápal a môžu prispieť k rýchlejšiemu zotaveniu svalov po cvičení, čo umožňuje športovcom častejšie a efektívnejšie trénovať. (2.)

  3. Podpora zdravia kĺbov: Pravidelné užívanie Omega 3 môže pomáhať udržiavať kĺby zdravé a pružné, čo je obzvlášť dôležité pre športovcov zapojených do činností s vysokým dopadom alebo opakovanými pohybmi. To môže viesť k zníženiu rizika zranení a podpore dlhodobej mobility. (3.)

  4. Zlepšenie kognitívnych funkcií a nálady: Omega 3 mastné kyseliny, najmä DHA, sú dôležité pre zdravie mozgu, vrátane kognitívnych funkcií a duševného zdravia. Zlepšená koncentrácia, ostrejšie kognitívne funkcie a lepšia nálada môžu pozitívne ovplyvniť tréningovú motiváciu a výkonnosť. (4.)

  5. Podpora rastu svalovej hmoty: Výskum naznačuje, že Omega 3 mastné kyseliny môžu zlepšovať svalovú syntézu bielkovín a podporovať rast svalovej hmoty, čo je kľúčové pre športovcov usilujúcich o zvýšenie svalovej sily a objemu. (5.)

  6. Zlepšenie metabolizmu: Niektoré štúdie naznačujú, že doplnenie Omega 3 môže zlepšiť metabolickú efektivitu a zvýšiť schopnosť tela využívať tuky ako zdroj energie, čo môže byť výhodné pre vytrvalostných športovcov. (6.)

  7. Omega-3 mastné kyseliny môžu podporovať chudnutie a kontrolu telesnej hmotnosti prostredníctvom viacerých mechanizmov, ako je zlepšenie metabolizmu tukov a zvýšenie sýtosti, čo môže viesť k nižšiemu príjmu kalórií. Tiež môžu pomáhať znižovať zápal, ktorý je spojený s obezitou a metabolickými ochoreniami. Avšak, výsledky štúdií sú zmiešané a závisia od dávkovania, trvania suplementácie a individuálnych rozdielov. Pre optimálne výsledky by sa mala suplementácia kombinovať s vyváženou diétou a pravidelným cvičením. (7.)

 

Zahrnutie Omega 3 mastných kyselín do stravovacieho plánu športovca môže teda priniesť viaceré výhody, od zlepšenia fyzickej výkonnosti a rýchlejšieho zotavenia až po podporu dlhodobého zdravia a pohody. Je dôležité, aby športovci dbali na vyvážený príjem týchto kyselín, či už prostredníctvom stravy alebo kvalitných doplnkov.

 

Omega 3 mastné kyseliny majú významný vplyv na zlepšenie športového výkonu v niekoľkých kľúčových oblastiach. Ich prínos spočíva nielen vo vylepšení fyzických aspektov výkonnosti, ale aj v podpore celkového zdravia, čo má priamy dopad na schopnosť športovca dosiahnuť lepšie výsledky. Tu sú podrobne rozpracované spôsoby, ako Omega 3 mastné kyseliny prispievajú k týmto zlepšeniam:

Zvýšenie vytrvalosti

  • Efektívnejšie využívanie energie: Omega 3 mastné kyseliny môžu zlepšiť metabolickú efektivitu tým, že zvyšujú schopnosť tela oxidovať tuky, čo znamená, že telo môže efektívnejšie využívať tuk ako zdroj energie počas dlhotrvajúceho fyzického výkonu. To môže viesť k zvýšeniu vytrvalosti, keďže ušetrí glykogén uložený v svaloch pre náročnejšie fázy výkonu.

  • Zlepšenie krvného obehu: Vďaka schopnosti Omega 3 znižovať zápal a podporovať zdravie krvných ciev môže dôjsť k lepšiemu prietoku krvi a tým k efektívnejšiemu dodávaniu kyslíka a živín do pracujúcich svalov. To má za následok zlepšenie vytrvalosti a výkonnosti.

  • Kardiovaskulárne benefity: Omega 3 mastné kyseliny prispievajú k nižšiemu krvnému tlaku, zlepšenej hladine lipidov v krvi a zníženiu rizika srdcových arytmii. Tieto efekty vedú k zdravšiemu srdcovo-cievnemu systému, čo je základom pre zvýšenie fyzickej výkonnosti a vytrvalosti, keďže srdce efektívnejšie pumpuje krv k svalom a ostatným orgánom.

 

Zníženie času potrebného na regeneráciu po cvičení

  • Protizápalové účinky: Intenzívny tréning spôsobuje svalový zápal a mikrotraumy, čo sú kľúčové faktory v procese zotavenia a rastu svalov. Omega 3 mastné kyseliny môžu pomôcť znížiť zápal a podporiť rýchlejšie zotavenie, umožňujúc športovcom skrátiť dobu odpočinku medzi tréningovými jednotkami a zvyšovať frekvenciu a intenzitu tréningov bez zvyšovania rizika zranení.

  • Podpora svalovej regenerácie: Omega 3 mastné kyseliny môžu tiež stimulovať syntézu bielkovín a prispievať k oprave a rastu svalového tkaniva. Tento efekt je dôležitý pre športovcov zameraných na budovanie svalovej hmoty a zlepšenie svalovej sily.

Okrem týchto priamych vplyvov na zlepšenie športového výkonu, Omega 3 mastné kyseliny prispievajú aj k lepšiemu duševnému zdraviu, zlepšenej koncentrácii a zníženiu únavy,

Podpora syntézy bielkovín a rastu svalovej hmoty

  • Stimulácia syntézy bielkovín: Omega 3 mastné kyseliny, najmä EPA, majú priaznivý vplyv na molekulárne mechanizmy zodpovedné za syntézu svalových bielkovín. Výskumy naznačujú, že Omega 3 môžu zvýšiť aktivitu dráh v svalových bunkách, ktoré sú kľúčové pre syntézu bielkovín, čo vedie k rýchlejšiemu a efektívnejšiemu rastu svalovej hmoty, obzvlášť keď sú kombinované s pravidelným odporovým tréningom.

  • Zlepšenie citlivosti na inzulín: Omega 3 mastné kyseliny môžu tiež zlepšiť citlivosť tela na inzulín, čo je dôležité pre transport glukózy a aminokyselín do svalových buniek, čím sa podporuje rast svalov a regenerácia.

Podpora kardiovaskulárneho zdravia

Omega 3 mastné kyseliny majú výrazný vplyv na zdravie srdca a ciev. Pomáhajú regulovať hladinu triglyceridov v krvi, znížiť krvný tlak a zlepšiť elasticitu krvných ciev, čo spolu prispieva k zníženiu rizika kardiovaskulárnych ochorení, vrátane infarktu a mŕtvice. Taktiež môžu znižovať riziko arytmie tým, že stabilizujú elektrickú aktivitu srdca, čo je zásadné pre udržanie zdravého srdcového rytmu.

Zlepšenie kognitívnych funkcií

DHA, jeden z hlavných typov Omega 3 mastných kyselín, je kriticky dôležitý pre zdravie mozgu a kognitívne funkcie. Prispieva k udržaniu zdravia mozgových buniek, podpore neurónovej plasticity a zlepšeniu pamäti a koncentrácie. Dostatočný príjem DHA môže tiež pomôcť zmierniť riziko degeneratívnych ochorení mozgu, ako je Alzheimerova choroba. Pre fitness nadšencov môže zlepšenie kognitívnych funkcií znamenať lepšiu schopnosť sústrediť sa na tréning a zlepšiť mentálnu výdrž.

Podpora zdravia kĺbov

Omega 3 mastné kyseliny majú silné protizápalové vlastnosti, ktoré sú prospešné pre zdravie kĺbov. Môžu pomôcť zmierniť symptómy spojené s artritídou, ako sú bolesť, stuhnutosť a opuch kĺbov. Pre športovcov a ľudí, ktorí pravidelne cvičia, môže užívanie Omega 3 mastných kyselín znamenať zlepšenie pohyblivosti, zníženie bolesti kĺbov a zvýšenie celkovej kĺbovej flexibility, čo je dôležité pre udržanie vysokého výkonu a prevenciu zranení.

Ďalšie výhody

Okrem týchto hlavných oblastí prínosov Omega 3 mastné kyseliny podporujú aj ďalšie aspekty zdravia, vrátane:

  • Podpora zdravia očí: DHA je zásadná pre udržanie zdravia sietnice a môže znižovať riziko makulárnej degenerácie súvisiacej s vekom.
  • Zlepšenie duševného zdravia: Omega 3 mastné kyseliny môžu zmierniť symptómy depresie a úzkosti a prispievať k lepšej nálade.
  • Podpora zdravia pokožky: Majú pozitívny vplyv na zdravie pokožky tým, že zlepšujú jej hydratáciu, znižujú príznaky ekzému a psoriázy a spomaľujú starnutie pokožky.

 

Odporúčané dávkovanie

  • Pre dospelých: Americká srdcová asociácia (American Heart Association) odporúča dospelým jesť aspoň dve porcie tučných rýb týždenne, čo zodpovedá približne 500 mg EPA a DHA denne. Táto odporúčaná dávka je zameraná na podporu srdcového zdravia.

  • Pre športovcov a fitness nadšencov: Niektoré štúdie naznačujú, že vyššie dávky, v rozmedzí od 1 000 mg do 3 000 mg EPA a DHA denne, môžu byť prospešné pre zlepšenie výkonnosti, zníženie zápalu a podporu regenerácie svalov. Je dôležité konzultovať tieto vyššie dávky s lekárom alebo odborníkom na výživu, aby sa predišlo možným vedľajším účinkom.

Zdroje Omega 3

  • Potraviny: Najlepším spôsobom, ako získať Omega 3 mastné kyseliny, je prostredníctvom stravy. Tučné ryby ako losos, makrela, sardinky a ančovičky sú vynikajúcimi zdrojmi EPA a DHA. Rastlinné zdroje ako ľanové semienka, chia semienka a vlašské orechy obsahujú ALA, ktorá môže byť v tele čiastočne premieňaná na EPA a DHA, hoci táto konverzia je obmedzená.

  • Doplnky: Pre ľudí, ktorí nekonzumujú dostatočné množstvo ryby alebo majú špecifické ciele súvisiace s výkonnosťou, môžu byť doplnky Omega 3 užitočné. Doplnky sú dostupné vo forme kapsúl alebo tekutých olejov a môžu poskytnúť konzistentné a presné dávkovanie EPA a DHA. 

Omega 3 môžeš objednať u nás na eshope

SK_omega3_Op

 

 


Zdroje: 

1. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210708083854.htm

2. https://www.nature.com/articles/s41380-021-01160-8

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36014868/

4.. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24470182/ 

5. https://www.todaysdietitian.com/newarchives/0420p18.shtml   https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33291698/ 

6. https://bmcsportsscimedrehabil.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13102-021-00266-4

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35815739/