Bezlepková strava pre športovcov: výhody a nevýhody

Snímka obrazovky 2024-05-23 162943

 

Bezlepková strava sa v posledných rokoch stáva čoraz populárnejšou nielen medzi ľuďmi s celiakiou alebo citlivosťou na lepok, ale aj medzi športovcami, ktorí hľadajú spôsoby, ako optimalizovať svoj výkon a zlepšiť svoje zdravie. Táto stravovacia stratégia získava na popularite vďaka množstvu športovcov, ktorí hlásia zlepšenie energie, trávenia a celkového pocitu pohody po prechode na bezlepkovú diétu.

Bezlepková strava spočíva vo vylúčení všetkých potravín obsahujúcich lepok, čo je proteín nachádzajúci sa v obilninách, ako sú pšenica, jačmeň a raž. Pre ľudí s celiakiou je bezlepková strava nevyhnutná, pretože aj malé množstvo lepku môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Avšak aj tí, ktorí netrpia celiakiou, ale majú citlivosť na lepok, môžu pociťovať rôzne zdravotné benefity z bezlepkovej stravy. V nasledujúcich častiach tohto článku sa pozrieme na výhody a nevýhody bezlepkovej stravy pre športovcov, aby sme lepšie pochopili, či môže byť táto stravovacia voľba vhodná pre zvýšenie športového výkonu a celkového zdravia.

Čo je to bezlepková strava?

Bezlepková strava je typ diéty, ktorá vylučuje potraviny obsahujúce lepok. Lepok je proteín nachádzajúci sa v niektorých obilninách, konkrétne v pšenici, jačmeni a raži. Pre ľudí s celiakiou, autoimunitným ochorením, kde aj malé množstvo lepku môže spôsobiť vážne poškodenie tenkého čreva, je bezlepková strava nevyhnutnosťou. Rovnako ľudia s neceliakálnou citlivosťou na lepok môžu pociťovať rôzne zdravotné problémy po konzumácii lepku a často volia bezlepkovú stravu na zmiernenie príznakov.

Potraviny obsahujúce lepok:

Medzi bežné potraviny obsahujúce lepok patria:

Pšenica: všetky výrobky z pšeničnej múky, vrátane chleba, cestovín, pečiva, cereálií a múčnych zmesí.

Jačmeň: používa sa často v pive, slade a niektorých polievkových zmesiach.

Raž: nachádza sa v niektorých druhoch chleba, ako je napríklad ražný chlieb.

Triticale: hybrid pšenice a raži, často používaný v obilninách a pečive.

Potraviny bez lepku:

Potraviny prirodzene bez lepku zahŕňajú:

Ovocie a zelenina: všetky čerstvé a nespracované druhy.

Mäso a ryby: čerstvé a nespracované.

Vajcia: všetky druhy.

Mliečne výrobky: mlieko, syr, maslo, jogurt (s výnimkou ochutených alebo spracovaných výrobkov, ktoré môžu obsahovať lepok).

Strukoviny: fazuľa, šošovica, cícer.

Orechy a semená: všetky nespracované druhy.

Bezlepkové obilniny a múky: ryža, kukurica, quinoa, pohánka, amarant, proso, teff, mandľová múka, kokosová múka.

Bezlepkové alternatívy:

Mnohé tradičné potraviny obsahujúce lepok majú dnes bezlepkové alternatívy:

Bezlepkový chlieb a pečivo: vyrobené z bezlepkových múk.

Bezlepkové cestoviny: vyrobené z ryžovej, kukuričnej alebo šošovicovej múky.

Bezlepkové cereálie: často vyrobené z ryže alebo kukurice.

 

Výhody bezlepkovej stravy pre športovcov:

Zlepšenie trávenia:

Jednou z hlavných výhod bezlepkovej stravy pre športovcov je zlepšenie trávenia. Mnohí ľudia, ktorí vylúčili lepok zo svojej stravy, zaznamenali úľavu od tráviacich problémov, ako sú nafukovanie, hnačka, bolesti brucha a zápcha. Pre športovcov je optimálne trávenie kľúčové, pretože zlepšuje absorpciu živín, čo vedie k lepšiemu výkonu a rýchlejšej regenerácii.

Zvýšená energia a vytrvalosť:

Niektorí športovci uvádzajú, že po prechode na bezlepkovú stravu pociťujú zvýšenú energiu a vytrvalosť. To môže byť spôsobené znížením zápalových reakcií v tele a lepšou celkovou funkciou tráviaceho systému. S viac energie a vytrvalosti môžu športovci podávať lepšie výkony počas tréningov a súťaží.

Rýchlejšia regenerácia:

Bezlepková strava môže podporiť rýchlejšiu regeneráciu svalov po náročných tréningoch. Zníženie zápalu v tele, ktoré je často spojené s konzumáciou lepku, môže prispieť k rýchlejšiemu hojeniu svalov a tkanív. Športovci tak môžu skrátiť čas potrebný na zotavenie a rýchlejšie sa vrátiť k intenzívnym tréningom.

Zníženie rizika zápalov:

Lepok môže u niektorých ľudí vyvolávať zápalové reakcie, ktoré môžu negatívne ovplyvniť športový výkon a celkové zdravie. Eliminácia lepku zo stravy môže pomôcť znížiť riziko zápalov a tým zlepšiť celkový zdravotný stav športovca. Menej zápalov znamená menej bolesti a nepohodlia, čo prispieva k lepšiemu výkonu a väčšej radosti zo športových aktivít.

Pre mnohých športovcov môže byť prechod na bezlepkovú stravu prospešný a priniesť množstvo výhod, ktoré podporia ich tréning a súťaženie. Avšak, ako pri každej diéte, je dôležité zabezpečiť, aby bola strava vyvážená a bohatá na všetky potrebné živiny.

Snímka obrazovky 2024-05-23 164215

Nevýhody bezlepkovej stravy pre športovcov:

Nutričné nedostatky:

Jednou z hlavných nevýhod bezlepkovej stravy je riziko nedostatku niektorých základných živín. Bezlepkové potraviny môžu byť často menej obohatené vitamínmi a minerálmi ako ich bežné ekvivalenty. Športovci, ktorí dodržiavajú bezlepkovú stravu, môžu mať problémy s dostatkom vitamínov skupiny B, železa, vápnika a vlákniny. Preto je dôležité, aby si starostlivo plánovali svoje jedlá a prípadne používali doplnky výživy, aby predišli týmto nedostatkom.

Vyššie náklady:

Bezlepkové potraviny sú často drahšie ako tradičné potraviny obsahujúce lepok. Pre športovcov, ktorí potrebujú veľké množstvo kalórií a rôznorodú stravu, môžu byť náklady na udržiavanie bezlepkovej diéty výrazne vyššie. Tento finančný aspekt môže byť pre niektorých športovcov obmedzujúci a môže ovplyvniť ich schopnosť dodržiavať bezlepkovú stravu dlhodobo.

Obmedzený výber potravín:

Prechod na bezlepkovú stravu môže priniesť výzvy v plánovaní jedál a zabezpečení dostatočného príjmu kalórií a živín. Mnohé tradičné potraviny, ktoré sú základom stravy mnohých športovcov, obsahujú lepok, čo môže obmedziť výber dostupných jedál. Športovci musia byť kreatívni a informovaní, aby si zabezpečili pestrú a vyváženú stravu, ktorá pokryje všetky ich nutričné potreby.

Riziko sociálnej izolácie:

Dodržiavanie bezlepkovej stravy môže byť sociálne náročné, pretože môže byť ťažké nájsť vhodné jedlá na spoločenských podujatiach, v reštauráciách alebo počas ciest na súťaže. Športovci môžu čeliť problémom s jedlom na rôznych akciách, čo môže viesť k pocitu izolácie alebo nutnosti neustále vysvetľovať svoje stravovacie požiadavky. Tento aspekt môže ovplyvniť ich spoločenský život a celkovú pohodu.

Pre športovcov je dôležité zvážiť tieto nevýhody a nájsť spôsob, ako ich minimalizovať, aby mohli získať maximálne benefity z bezlepkovej stravy bez toho, aby trpeli nedostatkom živín alebo sociálnou izoláciou.

Snímka obrazovky 2024-05-23 164425

 Bezlepková strava môže priniesť športovcom množstvo výhod, ako je zlepšenie trávenia, zvýšenie energie a vytrvalosti, rýchlejšia regenerácia a zníženie rizika zápalov. Tieto benefity môžu významne prispieť k lepšiemu športovému výkonu a celkovému zdraviu. Avšak, bezlepková strava má aj svoje nevýhody, vrátane rizika nutričných nedostatkov, vyšších nákladov, obmedzeného výberu potravín a rizika sociálnej izolácie.

Je dôležité, aby športovci zvážili všetky tieto aspekty pred prechodom na bezlepkovú stravu. Každý jedinec je iný, a preto je nevyhnutné prispôsobiť stravovací plán individuálnym potrebám a cieľom. Odporúča sa konzultovať tento krok s odborníkom na výživu, ktorý môže poskytnúť odborné rady a zabezpečiť, aby strava bola vyvážená a obsahovala všetky potrebné živiny.

Prechod na bezlepkovú stravu by mal byť dôkladne premyslený a plánovaný, aby sa zabezpečilo, že športovec bude mať všetky potrebné prostriedky na dosiahnutie svojich športových cieľov a udržiavanie optimálneho zdravia.