Mám cvičiť s činkami alebo s vlastnou váhou tela?

pexels-karlsolano-2780762

Vitajte všetci, ktorí zvažujú rôzne možnosti cvičenia a chcú zistiť, či je lepšie cvičiť s činkami alebo využívať vlastnú váhu tela. Rozhodnutie medzi týmito dvomi formami cvičenia môže mať významný vplyv na váš tréningový program a dosiahnutie vašich cieľov. V tomto článku sa pozrieme na výhody a nevýhody oboch metód, aby sme vám poskytli ucelený pohľad, ktorý vám pomôže pri rozhodovaní, ktorá forma cvičenia je pre vás najvhodnejšia. Či už sa chystáte na zvýšenie svalovej hmoty, zlepšenie kondície alebo jednoducho na udržanie zdravého životného štýlu.

Cvičenie s činkami:

Výhody:

Možnosť zvýšenia odporu: 

Cvičenie s činkami umožňuje postupne zvyšovať váhu, čo môže viesť k rýchlejšiemu nárastu svalovej hmoty a sily. Tento progresívny nárast zaťaženia môže podporiť adaptácie svalov a viesť k efektívnemu rozvoju svalového tkaniva.

 Za kratší čas vieme vyzerať lepšie, stačí postupne zvyšovať váhu a objemy tréningov.

Viac variácií cvičenia:

Činky ponúkajú širokú škálu cvikov, čo umožňuje zameranie sa na rôzne svalové skupiny. Od základných cvikov ako bench press, mŕtve ťahy až po izolačné cviky ako bicepsové zdvíhanie činky.

Ponuka cvičení s činkami je bohatá a umožňuje komplexné pokrytie rôznych svalových skupín.

Zlepšená stabilita:

Práca s činkami môže pomôcť zlepšiť stabilitu a koordináciu svalov, keďže vyžaduje viac úsilia na udržanie rovnováhy. Toto je dôležité pre rozvoj funkčnej sily a prenosu sily do každodenných aktivít.

Samozrejme sa odporúča začínať čo s najmenšími váhami, aby sme si cvik osvojili, správne ho cvičili a nepoškodili si nejakú časť tela.

Nevýhody:

Potreba vybavenia:

Cvičenie s činkami vyžaduje prístup k posilňovni alebo kvalitným činkám, čo môže byť pre niektorých ľudí nákladné alebo nepraktické. Pre tých, ktorí nemajú prístup k posilňovni alebo činkám, môže toto obmedzenie znamenať, že cvičenie s činkami nie je vhodnou voľbou.

Vyššie riziko zranení:

Práca s činkami môže zvýšiť riziko zranení, najmä ak nie sú dodržané správne techniky alebo ak sa používa príliš veľká váha. Nepravidelný alebo nedostatočný tréning ako aj nedostatočné používanie bezpečnostných prvkov, môže zvýšiť riziko zranenia.

Ak prestanete chodiť do fitka, je veľmi pravdepodobné, že o kilá a objem prídete veľmi rýchlo. Svaly rýchlo nafúknuté, rýchlo aj sfúknu.

Takéto porovnanie výhod a nevýhod cvičenia s činkami môže vám pomôcť lepšie pochopiť túto formu cvičenia a zvážiť, či je pre vás vhodná.

pexels-scottwebb-136404

Cvičenie s vlastnou váhou tela:

Výhody:

Prístupnosť:

Cvičenie s vlastnou váhou tela možno vykonávať kdekoľvek a kedykoľvek (doma, hrazda, vonku workout..) bez potreby vybavenia, čo je ideálne pre tých, ktorí nemajú prístup k posilňovni.

Tento spôsob cvičenia ponúka jednoduchú a prístupnú možnosť trénovania, čo môže byť vhodné pre ľudí so zaneprázdneným životným štýlom alebo obmedzeným časom.

Zlepšená funkčná sila:

Používanie vlastnej váhy tela zlepšuje funkčnú silu a pohybovú kontrolu, čo je prospešné pre každodenné aktivity.

Cvičenie, ktoré zahŕňa pohyby podobné tým, ktoré vykonávame v bežnom živote, môže zlepšiť našu schopnosť vykonávať každodenné úlohy bez únavy alebo zranení.

Ak prestanete cvičiť z nejakého dôvodu ako je napríklad: že ste chorý, na dovolenke alebo jednoducho nemáte čas, o objem svalov neprídete tak jednoducho, pretože sú husté a tvorené dlhodobo.

Menšie riziko zranenia:

Cvičenie s vlastnou váhou tela obvykle prináša nižšie riziko zranení, keďže je menej záťažové pre kĺby a väzy.

Tento druh cvičenia môže byť šetrnejší k telu, čo je ideálne pre tých, ktorí sa zotavujú z poranení alebo majú obavy o potenciálne zranenia.

Nevýhody:

Obmedzený odpor:

Cvičenie s vlastnou váhou tela môže byť obmedzené pre tých, ktorí hľadajú výrazný nárast svalovej hmoty a sily, pretože nie všetky cviky poskytujú dostatočný odpor.

Pre tých, ktorí sa zaoberajú hypertrofiou alebo silovým tréningom, môže byť potrebné pridať externé zaťaženie alebo iné formy cvičenia.

Svaly rastú pomalšie ako pri fitness cvičení s činkami a vysokými váhami. Dôvod je, že pri tomto tipu cvičení zapájame celé telo ako celok a svaly rastú skupinovo, tak ako prirodzene potrebujú rásť. Preto jednotlivé svaly nevieme ovplyvniť, narastú jednoducho ako im to telo prikáže a ako mu to vyhovuje.

Menej variácií cvičenia:

Hoci existuje veľa cvikov s vlastnou váhou tela, možnosti sú obmedzenejšie v porovnaní s použitím činiek.

Pre tých, ktorí vyhľadávajú rôznorodosť vo svojom tréningovom programe, môže byť tento faktor obmedzením pri výbere cvičení a ich progresii.

pexels-cottonbro-3927387

Záver:

Rozhodnutie medzi cvičením s činkami alebo s vlastnou váhou tela závisí od individuálnych cieľov, preferencií a dostupnosti vybavenia. Pre niektorých môže byť ideálne kombinovať obe formy cvičenia, zatiaľ čo iní sa môžu rozhodnúť pre jednu alebo druhú možnosť. Dôležité je vybrať si formu cvičenia, ktorá vám najlepšie vyhovuje a pri ktorej sa cítite komfortne a príjemne.

Pri rozhodovaní zvážte vaše individuálne preferencie, ciele a dostupné zdroje. Ak máte prístup k posilňovni a radi experimentujete s rôznymi váhami, cvičenie s činkami môže byť pre vás ideálnou voľbou. Na druhej strane, ak preferujete pohodlie cvičenia kdekoľvek a bez potreby vybavenia, cvičenie s vlastnou váhou tela môže byť lepšou alternatívou.

Nakoniec, nezabudnite, že cieľom je zvoliť si cvičebný režim, ktorý vám prináša radosť a zároveň vám pomáha dosiahnuť vaše ciele. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete pre cvičenie s činkami, s vlastnou váhou tela, alebo kombináciu oboch, dôležité je, aby ste sa cítili motivovaní a spokojní s vašou tréningovou rutinou.